Maria Montessori 31 Ağustos 1870 yılında İtalya’nın Chiaravalle kentinde doğdu. On iki yaşındayken, ailesi Maria’nın daha iyi eğitim alabilmesi için Roma’ya taşındı. Ailesi, Maria’ya o dönemdeki pek çok kadın gibi, öğretmenlik eğitimi almasını tavsiye etti ancak Maria bunu reddederek sadece erkeklerin devam ettiği bir teknik okula gitti.
Hayatı boyunca bu bağımsızlık ruhunu taşıyan Maria Montessori’nin teknik okula devam ederken biyolojiye olan ilgisi arttı ve üniversitede tıp okumaya karar verdi. 19.Yüzyıl’da kadınlara yöneltilen bütün önyargılara rağmen 1896 yılında Maria Montessori, bu tabuları yıkarak , İtalya’nın ilk kadın doktoru oldu ve hayatının geri kalanında “Dottoressa” (Kadın Doktor) hitabıyla anıldı.
Aynı yıl, kadın haklarının tartışıldığı uluslararası bir konferansta İtalya’yı temsil etti. Benzer bir seminerde de çocukların işçi gibi çalıştırılmasına karşı olduğunu ifade eden konuşmalar yaparak, çocuklara karşı duyduğu derin bağlılığı gösterdi.
Dr.Maria Montessori
Okuldaki eğitimleri sırasında, tasarladığı araçlarla çocukların dikkatlerini daha uzun süre yoğunlaştırdıklarını ve kendilerine yeterli olacak hayat becerilerini kazanmaya başladıklarını gözlemleyen Maria Montessori, geleneksel eğitim yapısının aksine çocukların bağımsız ve özgür olacakları bir eğitim metodu geliştirdi.
Çocukların Yuvası ve Montessori’nin başarılı eğitim metodunun ünü hızlı bir şeklide yayıldı, dünyanın pek çok yerinden ziyaretçiler bu okulu görmeye geldiler.
İlk defa 1914 yılında Amerika Birleşik Devletlerini ziyaret eden Maria Montessori Thomas Edison tarafından karşılandı. Montessori’yi destekleyen Alexander Graham Bell ve eşi Mabel, Montessori Eğitim Derneğini Washington’daki evlerinde kurdular.
Maria Montessori’nin adını duyurmasında önemli olan bir diğer gelişme de; 1915 yılında San Fransisco’da düzenlenen uluslararası bir eğitim fuarına katılması olmuştur.
Maria Montessori bu fuara, üç tarafı cam olan bir sınıf götürmüştü ve camların arkasında, çevredekilerden hiç rahatsız olmadan, Maria’nın tasarladığı araçlarla uzun süre yoğunlaşarak çalışan çocuklar gözlemlenmişti. Bu fuar, o dönemde çok büyük bir yankı uyandırmıştı.
1917 yılında İspanyol Hükümeti Maria Montessori’yi bir araştırma enstitüsü kurmak için davet etti. 1919’da Londra’da öğretmen eğitimleri veren Montessori’nin kitapları farklı dillere çevrildi ve dünya çapında Montessori okullarının sayısı hızla artmaya başladı.
1922’de İtalya’da eğitim müfettişliği yapmaya başlayan Maria Montessori, aradan geçen on iki yılın ardından, Mussolini iktidarına karşı olduğu için 1934 yılında ülkesini terk etmek zorunda kaldı ve 1936 yılına kadar İspanya’da yaşadı. İspanya’da iç savaş çıkmasıyla Hollanda’ya giden Montessori burada Öğretmen Eğitim Merkezini açtı. Hindistan’a gitti ve Mahatma Gandhi ile tanıştı. Hindistan’da bir süre kalan Maria Montessori burada da öğretmen eğitimleri verdi.